Ψυχοθεραπεία & οφέλη
H Γνωσιακή Αναλυτική Ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει τον Θεραπευτή και τον Θεραπευόμενο, που συνεργάζονται μαζί ώστε να αναζητήσουν το πλαίσιο αναφοράς δημιουργίας της προσωπικότητας του θεραπευόμενου ώστε να κατανοηθεί καλύτερα ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του στο παρόν και το μέλλον. Ερωτήσεις όπως : « γιατί καταλήγω να έχω δίπλα μου ανθρώπους που με υποτιμούν?» γίνονται πιο κατανοητές και αναζητούνται απαντήσεις συνεργατικά, με συστηματικό και βιωματικό τρόπο, με τον θεραπευτή.
Η ψυχοθεραπεία χρησιμοποιείται σε καταστάσεις όπως:
* Κατάθλιψη
* Φοβίες
* Άγχος
* Προβλήματα Διαπροσωπικών Επαφών
* Κοινωνικοποίηση
* Προβλήματα γάμου/διαζυγίου, οικογενειακών συσχετίσεων
* Συμβουλευτική γονέων
* Διαταραχές βάρους Ανορεξία— Βουλιμία
* Προβλήματα Εφηβείας
* Σεξουαλικές Διαταραχές
* Άνοια
Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν την επίσκεψη σε ψυχολόγο σαν κάτι το μαγικό ή άγνωστο. Άλλοι σαν να θέλουν να δηλώσουν στο περιβάλλον τους ότι είναι «άρρωστοι». Ενώ υπάρχουν και κάποιοι που τους είναι δύσκολο να αποδεχθούν ότι χρειάζονται την καθοδήγηση κάποιου ειδικού. Και βέβαια υπάρχουν κ αυτοί που ακολουθούν την «μόδα» «έχω τον προσωπικό μου θεραπευτή».
Πολλές φορές είναι αρκετά αυτά που θέλουμε να πούμε αλλά δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι γύρω μας, να ενδιαφερθούν να μας «ακούσουν». Άλλες φορές πάλι νομίζουμε ότι οι φίλοι κ οι οικογένειά μας μπορούν να λύσουν όλα μας τα προβλήματα. Δυστυχώς αυτό είναι μια πρόσκαιρη κ επιδερμική λύση. Το να ακούμε το συνομιλητή μας είναι τέχνη και ο ψυχολόγος είναι ειδικά εκπαιδευμένος στο να ακούει «πίσω» από τις λέξεις.
Ο εσωτερικός μας κόσμος απαρτίζεται από σκέψεις και συναισθήματα που όμως τις περισσότερες φορές δεν τις εκφράζουμε, είτε γιατί φοβόμαστε την κριτική των άλλων, είτε γιατί «ντρεπόμαστε», ή γιατί απλά δεν έχουμε μάθει να λέμε τι αισθανόμαστε. Ο ψυχολόγος έχει τον τρόπο να μας βοηθήσει να μάθουμε να εκφραζόμαστε. Δεν είναι δικαστής για να μας κρίνει, αλλά συνοδοιπόρος στην αναζήτηση του ψυχικά υγιή εαυτού μας.
Σε τι διαφέρει ο Ψυχολόγος από τον Ψυχίατρο
Ο ψυχίατρος συνήθως θα αντιμετωπίσει ένα ψυχολογικό πρόβλημα με τη χορήγηση φαρμάκου. Αντίθετα ο ψυχολόγος μόνο μέσα από συζήτηση. Ο ψυχολόγος δεν έχει νομικό δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων. Σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκαία η συνεργασία ψυχολόγου – ψυχίατρου.
O ρόλος του Ψυχολόγου κατά την ψυχοθεραπεία
α) Ο ψυχολόγος δεν παίρνει ποτέ αποφάσεις για τον πελάτη του αλλά μαζί με τον Θεραπευόμενο. Η ουσία ακριβώς της θεραπείας έγκειται στο να εκπαιδευτεί από τον ψυχολόγο να παίρνει μόνος του αποφάσεις που αφορούν τη ζωή του. Β) Είναι συμπαραστάτης στην προσπάθεια του θεραπευόμενου, είναι εκεί να ακούει κ να τον βοηθάει στον δύσκολο δρόμο της θεραπείας.
Ποια η διάρκεια της ψυχοθεραπείας
Η διάρκεια καθορίζεται από το είδος του προβλήματος, την ικανότητα του θεραπευμένου να συμμετέχει ενεργά στην θεραπεία , και την μεθοδολογία του θεραπευτή. Ανάλογα το πρόβλημα, οι συναντήσεις συνήθως γίνονται 1 φορά την εβδομάδα και διαρκούν περίπου 45 λεπτά με 50 λεπτά.
Πηγή psychology-blog Συντάκτης:Χιώνη Ασημίνα (Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτρία)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου