O ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ


Μια φορα και εναν καιρο, σε ενα πλουσιο παζαρι ενας γερος αντρας, καθισμενος σενα πορφυρο χαλι περιμενε υπομονετικα την πελατεια του. Γυρω του οι φορτωμενοι παγκοι πουλουσαν χρυσο και ασημι μπαχαρικα και σπανια βιβλια. Ο γερος απο την αλλη δεν ειχε τιποτα μπροστα του. Συντομα, κοσμος αρχισε να συγκεντρωνεται γυρω του, παιδια που τον κοιτουσαν σαν να ηταν ενα μυθικο πλασμα, μεγαλοι με ματια παιδικα, γυναικες με ερωτηματικα στο βλεμμα. Και τοτε μονο ο αντρας απλωσε στο παζαρι την πραματεια του: μια σειρα απο παραμυθια που ομοια τους δεν ειχαν ακουστει ποτε. Και ολοι, ακομα και οι εμποροι απο τους διπλα παγκους, αφησαν οτι εκαναν κι εμειναν να τον ακουνε. Ποια ηταν ομως η μαγεια που ασκουσε ο γερος σε οσους πλησιαζαν το πορφυρο χαλι του?

Τα παραμυθια δεν ειναι απλες ιστοριες

Τα πιο γνωστα και αγαπημενα παραμυθια θα τα βρει κανεις να επαναλαμβανονται οπου και να βρεθει - και καθε φορα θα τα ακουει με το ιδιο ενδιαφερον, οπως κανουν τα μικρα οταν ξεκινα για χιλιοστη φορα το ιδιο παραμυθι. Το γιατι ισως να κρυβεται στις πηγες των μαγικων ατων ιστοριων: απο την Χιονατη ως την Κοπελα μετα ασημενια χερια τα παραμυθια αρχικα δν προοριζονταν για παιδια, αλλα για τους ενηλικες, που ακουν για διασκεδαση οπως εμεις σημερα παρακολουθουμε μια ταινια. Σαν αποτελεσμα, αν και φαινονταν απλα τα παραμυθια διηγουνταν κατι βαθυτερο και με την χρηση συμβολων που οι παραμυθαδες εφευρισκαν σχεδον αυθορμητα, μετεφεραν το νοημα τους στο κοινο. Ετσ μια χτενα σημαινε το σεξ, ενα δασος την ενηλικιωση και ενα κοκκινο μηλο τον θανατο.... Χαρη στα συμβολα αυτα τα παραμυθια μπορεσαν να διασχισουν τα συνορα του χωρου και του χρονου και να μας μιλανε ακομα και σημερα σε ενα επιπεδο που δεν μπορουμε να ερμηνευσουμε αλλα ουτε και να του αντισταθουμε. Μπορει ο παραμυθας στο παζαρι να μα μιλαει για κοριτσια που χαθηκαν στο δασος και γυαλινα γοβακια, εμεις ομως ακουμε, μαγεμενοι εν αγνοια μας, μια πολυ διαφορετικη ιστορια..........
Το Απεραντο Δασος των Συμβολων

Ορισμενα απο τα συμβολα αυτα ειναι κοινα σε ολα τα ευρωπαικα παραμυθια: το δασος για παραδειγμα, συμβολιζει την ενηλικιωση και την αλλαγη - ισως επειδη για τα παιδια η εισοδος στο πυκνο δασος ηταν απαγορευμενη. Ο πριγκηπας που θα ξυπνησει την Ωραια Κοιμωμενη μεταβαλλοντας την απο παιδι σε συζυγο (και τον εαυτο του αντιστοιχα απο πριγκηπα σε βασιλια) οφειλει να περασει μεα απο ενα δασος με τριανταφυλλιες. Επιβιωνοντας απο την δοκιμασια αναδεικυετα αξιος να την οδηγησει -μεσα απο τις ιδιες τριανταφυλλιες- στον πραγματικο κοσμο, τον κοσμο των ενηλικων. Η Κοκκινοσκουφιτσα θα επιλεξει να παρακουσει την μητερα της και θα περασει μεσα απο το δασος, παρα την προειδοποιηση πως ειναι μερος επικυνδινο για μικρα κοριτσακια:θα εκθεσει ετσι τον εαυτο της στους κινδυνους της σεξουαλικοτητας (και κατα συνεπεια της απωλειας που αντιπροσωπευει ο λυκος).

Ο Χανσελ και η Γκρετελ θα εγκαταλειφθουν στο δασος προκειμενου να μην αποτελου βαρος για τους γονεις τους: επιβιωνοντας βασισμενοι στι δικες τους δυναμεις και επιστρεφοντας στο σπιτι τους ειναι πλεον σε θεση να αναλαβουν την φροντιδα των γονιων τους. Η Χιονατη απο παιδι θα χαθει στο δασος και θα αναλαβει στο σπιτι των νανων ευθυε ενηλικης γυναικας σα συνεπεια συντομα θα γινει συζυγος του πριγκηπα. Σε καθε περιπτωση, το δασος ειναι μια μεταβατικη κατασταση στην οποια ο ηρωας πρεπει να κυριαρχησει προτου μπορεσει ναγινει δεκτος στην κοινοτητα με τον νεο του ρολο - το ταξιδι του αναμεσα στα μαγεμενα δεντρα δεν ειναι παρα μια μυητικη τελετουργια ενηλικιωσης.

Να Κοιμηθεις και να Ονειρευτεις

Ισχυρο συμβολο στα παραμυθια ειναι και ο υπνος. Ενας χαρακτηρας που βρισκεται σε ληθαργο αντιπροσωπευει συνηθως την σεξουαλικοτητα σε λανθανουσα μορφη: τοσο Ωραια Κοιμωμενη οσο και η Χιονατη ειναι σε βαθυ υπνο μεχρι που ο πριγκηπας με ενα φιλι τις συνεφερει και τις οδηγει στονκοσμο της σεξουαλικοτητας (και της ενηλικιωσης). Ενας αντρας σε ληθαργο, αντιθετα, ειναιστο ελεος της σεξουαλικοτητας του: ο πριγκηπας στην Μικρη Γοργονα ξεγελιεται απο την ψευδοσωτηρα του οταν ξυπναει ενω συχνα δαιμονικες φιγουρες δεν αφηνουν τον ηρωα να κοιμηθει εν ειρηνη στα λαικα παραμυθια καθως γεμιζουν τομυαλο του με επιθυμιες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...